2×21 pontos lista: Hogyan legyél túl az éves környezetvédelmi bevallásokon!

Megtudhatod, hogy mely környezetvédelmi adatszolgáltatást kell elkészíteni, hogyan tudod a leggyorsabban teljesíteni. A részletes útmutató és csekklista is segítségedre lesz!

Bukta Attila környezetvédelmi szakértő

„Ha elkezded megcsinálni a 21 ellenőrzőpontot, már 5-nél rájössz, hogy mennyi lehetőséget hagytál ki eddig. De ha mind a 21 oké, akkor erre már nem lesz gondod.”

Bukta Attila | környezetvédelmi szakértő

Hogyan legyél túl az éves környezetvédelmi bevallásodon!

Környezetvédelmi adatszolgáltatás 2024

A legtöbb vállalkozás számára nehézséget okoz a környezetvédelmi kötelezettségek azonosítása. Azon belül is az éves környezetvédelmi adatszolgáltatás, környezetvédelmi bevallás felismerése és teljesítése.

Ezért összeállítottam egy részletes dokumentumot a két leggyakoribb adatszolgáltatással kapcsolatos feladatokról és azok megoldását is bemutatom. A legtöbb szervezet számára a legjelentősebb adatszolgáltatások:

  • az éves hulladékbevallás (EHIR adatszolgáltatás),
  • és az éves levegőtisztaság-védelmi bevallás (LM bevallás).
Hulladékgazdálkodás

OKIR hulladékbevallás 2024

A vállalkozások többségének a keletkezett hulladékáról évente adatszolgáltatást kell teljesíteni a környezetvédelmi hatóságok részére. Számukra összeállítottam egy részletes útmutatót csekklistával, hogy a kulcs kifejezések (OKIR, OKIRkapu, HIR adatszolgáltatás, hulladékbevallás, RÉSZL-ÉV adatlap, HIR-ÉV adatlap) jelenését megismerjék. Valamint megoldást is javaslok a gyors, hatékony és teljes körű teljesítésre.

Levegőtisztaság-védelem

Levegőtisztaság-védelmi bevallás (LM bevallás) 2024

A levegőtisztaság-védelmi üzemeltetési engedéllyel rendelkező vállalkozásnak a kibocsátott légszennyező anyagokról évente adatszolgáltatást kell teljesíteni a környezetvédelmi hatóságok részére. Számukra készítettem egy részletes útmutatót csekklistával, hogy a kulcs definiciók (OKIR, OKIRkapu, levegővédelmi adatszolgáltatás, levegővédelmi bevallás, LAL adatlap, LM adatlap) értelmezése könnyebb legyen. Valamint hatékony megoldást is javaslok a gyors és teljes körű teljesítésre.

adatszolgáltatás kérdései

Milyen kérdésekre kapok választ?

Az évtizedes tapasztalatom és több száz adatszolgáltatás tapasztalatait foglaltam össze az útmutatóban. Amelyben többek között az alábbi kérdésekre is választ kapsz:

  • Ki köteles éves hulladékbevallás és LM-bevallás elkészítésére?
  • Meddig kell az éves környezetvédelmi bevallásokat elkészíteni?
  • Milyen adatokat kell gyűjteni a sikeres adatszolgáltatásokhoz?
  • Milyen környezetvédelmi adatlapok kitöltése szükséges?
  • Milyen ellenőrzést végez a környezetvédelmi hatóság?
  • Milyen egyéb teendők vannak az adatszolgáltatások után?
nyugalom, kávé

Mit nyerek ezzel az tudással?

A legtöbb vállalkozásnak teher az éves környezetvédelmi adatszolgáltatások elvégzése. Amelyet a lehető leggyorsabban teljesíteni szeretnének, de azt sem tudják, hogyan kezdjenek bele.

Az útmutató ismeretében összeáll a kép. Hogy mit kell tenni, hogyan szükséges eljárni, hogyan lehet gyorsítani a folyamatot, kik a kulcsszemélyek a teljesítésben. Így az évente ismétlődő teher megoldódik és a vállalkozások az értékteremtő tevékenységeikre, céljaikra tudnak fókuszálni.