Hogyan készítsd el a hulladékbevallást 2024-ben

2024.01.07. | Blog

Az éves hulladékbevallás elkészítése mindig fontos környezetvédelmi feladat a különböző szervezeteknek, amely elkészítése a legtöbb vállalkozásnak nehézséget okoz. Az alábbi cikkben összefoglalom a legfontosabb információkat, amelyekre 2024-ben végzendő hulladékbevallásnál feltétlenül figyelni szükséges.

Kinek kell éves hulladékbevallást készítenie?

Annak a hulladék termelőnek (birtokosnak) szükséges adatszolgáltatást végeznie, akinek a jogszabályban (a 309/2014. (XII.11.) Korm. rendeletben) meghatározott küszöbértéket meghaladja az éves keletkezett hulladék mennyisége, vagyis:

 • veszélyes hulladék esetén a 200 kg-ot;
 • nem veszélyes hulladék esetén 2000 kg-ot;
 • nem veszélyes építési és bontási hulladék esetén az 5000 kg-ot.

A fenti küszöbértéktől függetlenül éves adatszolgáltatásra kötelezettek az egyéb hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkező vállalkozások, azaz a nem veszélyes hulladék kezelője, gyűjtője és kereskedője.
Van negyedéves adatszolgáltatási kötelezettség is, amely egy külön cikkben kerül ismertetésre.

Ki készítheti el az éves hulladékbevallást?

A jogszabályok nem írnak elő speciális végzettséget vagy tapasztalatot a hulladékbevallás elkészítésére. De javasolt olyan szakemberre bízni az adatszolgáltatás elvégzését, aki kellő gyakorlattal rendelkezik a hulladékbevallás elkészítésében, azaz

 • tudja, hogy milyen adatok szükségesek a bevallás elkészítéséhez,
 • be tudja szerezni a szükségesek adatokat,
 • ellentmondás esetén, egyeztetni tud a hulladék kezelőkkel, hogy mi a helyes érték,
 • gyakorlattal rendelkezik az adatszolgáltatási felületet (OKIRkapu) működésében,
 • ismeri a hatóságok értékelési gyakorlatát,
 • gyorsan orvosolni tudja a hatósági ellenőrzés során felderített esetleges hibákat.

Fontos szempont, hogy rendelkezzen ügyfélkapus regisztrációval és meghatalmazással a kötelezett szervezet részéről.

Meddig kell elkészíteni az éves hulladékbevallást?

A hulladékgazdálkodási bevallást a tárgyévet követő év március 1. napjáig kell megtenni, azaz a 2023-as évre vonatkozóan 2024. március 1-ig szükség a hulladék bevallását megtenni. A határidő előtti napokban rendszeresen lelassul vagy korlátozottan nem elérhető az OKIRkapu, ezért javasolt a bevallást korábban megtenni. A kialakult jó gyakorlatunk alapján egyeztetést is végzünk a hulladékelszállító, -kezelő szolgáltatókkal, így nem javasolt az utolsó pillanatra hagyni az adatszolgáltatás elkészítésének megkezdését.

Hol kell az éves hulladék adatszolgáltatást megtenni?

A legtöbb környezetvédelmi adatszolgáltatást, így a hulladék bevallást is az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) adatszolgáltatási felületén az OKIRkapun keresztül lehet már csak megtenni 2020. január 1. óta. Az OKIRkapu adatszolgáltató rendszer a https://kapu.okir.hu/okirkapuugyfel/ linken érhető el. Az OKIRkapuhoz a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) segítségével lehet hozzáférni.

Milyen adatok, dokumentumok szükséges az éves hulladékbevallás elkészítéséhez?

Az adatszolgáltatás alapja a hulladék nyilvántartás, amely tartalmi elemeit, vezetési gyakorlatát szintén jogszabály írja elő. Egy jó hulladék nyilvántartásban minden szükséges adat megtalálható, de ellentmondás esetén szükség lehet a hulladékszállítási dokumentumokra is. Ha nem lenne teljes a hulladék nyilvántartás, akkor az alábbi adatok szükségesek:

 • szervezet KÜJ és KTJ száma
 • keletkezett hulladékok típusa, mennyisége
 • átadott hulladékok típusa, mennyisége
 • hulladék átvevők adatai (KÜJ és KTJ száma)
 • hulladék kezelési kódok

Valamint feltétlenül szükséges egy meghatalmazás a kötelezett szervezettől az adatszolgáltatást végző számára, amelyet az OKIRkapu rendszerében kell elkészíteni és feltölteni. Ezt a meghatalmazást csak egyszer kell elkészíteni, mert visszavonásig érvényes.

A hulladék bevallás elkészítését megfelelő időráfordítás és gyakorlás után bárki elkészítheti, azonban javasolt egy gyakorlott szakemberre bízni, aki nem csak az adatszolgáltatási rendszer felületének logikáját ismeri, hanem rendelkezik hulladékgazdálkodási tapasztalattal is, így tud segítséget nyújtani az azonosított eltérések javításában is. A hulladékbevallás szolgáltatásunk részletesebben is megismerheti.

Hogyan legyél túl az éves környezetvédelmi bevallásodon!

Hogyan legyél túl az éves környezetvédelmi bevallásodon!

A környezetvédelmi adatszolgáltatásokat vállalkozások tízezreinek szükséges elvégezni. Amelyeknek nehézséget okoz, hogy nem tudják, mely adatszolgáltatást kell elvégezni és hogyan kell azt teljesíteni. Ezért a több éves szakmai tapasztalatom és az alatt kialakult jó gyakorlat ismeretében elkészítettem egy részletes útmutatót csekklistával. Amely hatalmas segítség a teljesítéssel megbízott személy számára.

OKIRkapu kisokos

Az OKIRkapu a környezetvédelmi adatszolgáltatások elvégzésére létrehozott program és felület. Ebben a cikkben összefoglaltam a legfontosabb kérdéseket és információkat az OKIRkapuval kapcsolatban. Mi az OKIR? A környezetvédelmi hatóságok (környezetvédelmi,...

LAIR LM bevallás újdonsága

Az éves levegőtisztaság-védelmi bevallást (LM bevallást) minden évben el kell készíteniük az engedélyköteles pontforrás vagy diffúz forrás üzemeltetőinek. Az adatcsomag fejlesztése megtörtént 2023 év elején, amely során új elemek, ellenőrzések jelentek meg az...

Hogyan készítsd el a levegővédelmi bevallást (LM-bevallást) 2024-ben

Az éves levegőtisztaság-védelmi bevallás (LM-bevallás) elkészítése mindig fontos környezetvédelmi feladat a legtöbb szervezeteknek, amely elkészítése számos vállalkozásnak nehézséget okoz. Az alábbi cikkben összefoglalom a legfontosabb információkat, amelyekre...

Hogyan készül a meghatalmazás?

A környezetvédelmi adatszolgáltatások elkészítéséhez egy meghatalmazás szükséges a kötelezett szervezetet képviselő személytől. Amely meghatalmazás alkalmazásával tudja a megbízott szakember teljesíteni a kötelező adatszolgáltatást. Ki végezhet adatszolgáltatást? A...